MAIL

Feedback welkom!

naam

e-mail

onderwerp

bericht

vzw BISZ
Het Brembos 2
B-8200 Brugge
e-mail

maatschappelijke zetel:
Alfons Wybolaan 13
8200 Sint-Andries

♥

Dank u!

Facebook

YouTube

Twitter

Container 2007

In de lente van 2007 begon vzw BISZ met het idee te spelen om een container te versturen. Er was een project met zonnepanelen gepland in september 2007 en de panelen moesten naar Togo verscheept worden. We vonden het nuttig om de container aan te vullen met materiaal voor het onderhoud van de door ons eerder opgestarte projecten, zoals de kleuterklas en het “dispensaire”.   Al het materiaal werd met zorg gesorteerd, opgetekend, verpakt en gestapeld in de garage van Nele’s oma. Wat niet voldeed of onbruikbaar was voor één van de projecten werd bezorgd aan CAW De Viersprong te Brugge.

Maandag 6 augustus haalden we alles uit de garage van Nele’s oma en werd de container ingeladen. Deze passeerde de dag erop dinsdag 7 augustus langs de Belgische douane en werd woensdag 8 augustus verscheept via de haven van Antwerpen naar de haven van Lomé te Togo, waar hij op 31 augustus is aangekomen.

Daar aangekomen, begint eigenlijk pas het papierwerk.  Via de hulp van een Vlaamse dame die in Lomé woont, Ria Etienne, is het allemaal vrij vlot verlopen.  We vonden een betrouwbare transiteur die alle documenten voor de uitklaring in twee weken in orde kreeg.  Twee weken blijkt echt een succes te zijn, het kon langer duren…

13 september kwam de container uiteindelijk aan in Agou-Avédjé. De container werd verdeeld over de verschillende projecten.  Er was een groot deel medisch materiaal mee, looprekjes, ziekenhuisbedden, rolstoelen, … Dit werd verdeeld over verschillende ‘dispensaires’, dit zijn kleine, lokale ziekenhuisjes waar de eerste zorgen worden toegediend.

Enkele rolstoelen werden ook uitgedeeld aan mensen met een handicap.  Af en toe kwam je iemand tegen in een rolstoel die je vroeger anders nooit zou zien.  Dankzij een rolstoel hebben we hen een groot stuk vrijheid teruggegeven.  Dit was voor ons zeer leuk om zien.

De ziekenhuisbedden staan in het dispensaire van Avédje, het dispensaire heeft nu al een frigo, licht en nieuwe bedden, de infrastructuur zit dus al goed.  Het volgende dat we willen doen is een goede verpleger vinden en meer promotie maken rond gezondheidszorg.

Een groot deel van het materiaal werd ook verkocht. 

Verkocht? Zult u denken, maar dit alleen maar in het voordeel van het project.  Kledij werd verkocht aan 10 of 20 eurocent per stuk. Ook de fietsen hebben we voor een klein prijsje verkocht, daar we er niet genoeg mee hadden en de prijs zo laag was kon iedereen die er echt één nodig had (vb voor het werk) er zich één aanschaffen.

De opbrengst van de verkoop was voor de helft voor ONG CADO en de andere helft voor de dorpskas van Agou-Avédjé.  Het is belangrijk dat het dorp een dorpskas heeft omdat de Amerikaanse afdeling van Ingenieurs zonder Grenzen een waterpompproject komen doen en zij verwachten van het dorp dat ze 1 procent van de kosten bijdragen.  Dit bedrag lijkt niet groot, maar voor een dorp als Avédjé is dit bijna onmogelijk om dit bedrag zo maar samen te krijgen.

Door de verkoop van die kleren en ander materiaal  zijn ze van dit probleem verlost en starten de ingenieurs in februari 2007 met hun waterproject.

Kledij werd gratis uitgedeeld aan enkele wezen, minderbedeelden en ouderen, mensen die hulp echt nodig hebben of die al veel voor de organisatie en het dorp gedaan hadden.

Er was een groot deel speelgoed en educatief materiaal verscheept om onze kleuterklas mee te voorzien.  Als eerste hebben we Jaenette, de lerares van Avédjé, laten kiezen, maar gezien de overvloed hadden we nog genoeg om drie andere kleuterscholen te bevoorraden.  Deze waren heel tevreden, want ook daar moesten ze het anders stellen zonder materiaal.

Via via is vzw BISZ in contact gekomen met een jonge Togolees die een weeshuis heeft in Tsevié, dit dorp ligt 35 km ten noorden van de hoofdstad Lomé.  Tijdens haar verblijf bezocht Nele het weeshuis waar er 25 kindjes logeerden.  Er is nog veel werk aan de winkel om deze kinderen betere basiszorgen te geven. Nu verblijven ze met 25 in 4 kamers en hebben ze 5 bedden voor allemaal.   Matrassen en gewone bedden waren er  jammer genoeg niet mee in de container, maar we zijn er wel enkele dozen kledij, speelgoed, matjes, schrijfgerief, … gaan afgeven.

Om af te sluiten willen we iedereen nogmaals enorm bedanken voor hun vrijgevigheid en hulpvaardigheid.  We kunnen u met 100 procent zekerheid zeggen dat uw materiaal goed terecht is gekomen.  Mocht u nog vragen hebben of eventueel foto’s willen, stuur gerust een mailtje.